Цікаві назви глиняного українського посуду
Отже, горщики від меншого до найбільшого називали:
махітка, горща́ (місткістю 1л);
кашник (3 л);
плоскун (10 л);
стовбун (15 л);
підворотень, підворотник (20 л);
золінник, золільник (30 і більше л).
Горщики називали за їх основним призначенням:
борщівник (для борщу),
кашник (для каші),
молошник (для молочних страв (переважно каш),
золільник (для зоління білизни).
Різновиди українського глиняного посуду:
- Глечик - найбільший посуд, що використовувався для зберігання води, сирівцю, молока.
- Горщик - глиняний посуд для приготування страв у печі.
- Близнята або двійнята - з'єднані докупи, з ручкою-кільцем на дотичних вінцях, глиняною покришкою чи то дерев'яною кришкою зверху. Їх застосовували для перенесення гарячих страв під час польових робіт. Одна частинка - для каші, інша - для борщу.
- Куманець - керамічна фігурна посудина, що нині використовується здебільшого як прикраса. У давні часи використовувала для подання на святковий стіл різних напоїв.
- Барильце - посуд для зберігання міцних напоїв.
- Банька - глиняна чи скляна циліндрична посудина або кругла пляшка; банка, пляшка, глек для зберігання та перенесення рідини.
- Миска - один із найпоширеніших різновидів українського посуду для подавання та споживання страв.
- Макітра - вид глиняного посуду великого розміру напівсферичної форми з широким отвором, призначений для сходження тіста або для перетирання маку макогоном чи подрібнення інших харчових продуктів.
Коментарі
Дописати коментар