Цікаві назви глиняного українського посуду

 


Отже, горщики від меншого до найбільшого називали:

  • махітка, горща́ (місткістю 1л);

  • кашник (3 л);

  • плоскун (10 л);

  • стовбун (15 л);

  • підворотень, підворотник (20 л);

  • золінник, золільник (30 і більше л).


Горщики називали за їх основним призначенням:

  • борщівник (для борщу),

  • кашник (для каші),

  • молошник (для молочних страв (переважно каш),

  • золільник (для зоління білизни).


Різновиди українського глиняного посуду:

  • Глечик - найбільший посуд, що використовувався для зберігання води, сирівцю, молока.

  • Горщик - глиняний посуд для приготування страв у печі.

  • Близнята або двійнята - з'єднані докупи, з ручкою-кільцем на дотичних вінцях, глиняною покришкою чи то дерев'яною кришкою зверху. Їх застосовували для перенесення гарячих страв під час польових робіт. Одна частинка - для каші, інша - для борщу.
  • Куманець - керамічна фігурна посудина, що нині використовується здебільшого як прикраса. У давні часи використовувала для подання на святковий стіл різних напоїв.
  • Барильце - посуд для зберігання міцних напоїв.
  • Банька - глиняна чи скляна циліндрична посудина або кругла пляшка; банка, пляшка, глек для зберігання та перенесення рідини.
  • Миска - один із найпоширеніших різновидів українського посуду для подавання та споживання страв.
  • Макітра - вид глиняного посуду великого розміру напівсферичної форми з широким отвором, призначений для сходження тіста або для перетирання маку макогоном чи подрібнення інших харчових продуктів. 





Коментарі

Популярні публікації