Подорож містом Дієсловія




20.11.2017 року в рамках Тижня рідної мови провела відкритий урок української мови в 7 класі "Подорож містом Дієсловія" (Узагальнення та систематизація знань, умінь, навичок з теми "Дієслово"). Урок-гра об'єднала семикласників (ІІІ курс гімназії) у чотири команди: "Шукачі знань", "Мовознавці", "Українське слово", "Українські лідери".
Під час жеребкування команди обрати номери і колір автобусів, якими мандруватимуть містом Дієсловія, а потім зібрали валізи правил гри і завантажити їх у свої автобуси.


Перша зупинка, куди приїхали команди, - "Автостанція Дієсловії". Тут на них чекали цікаві завдання про особові дієслова: 
- відеозапитання, 

- обрання камер схову із завданнями, 



на табло автостанції знайти дієслова, записати їх у першій особі однини:




У музеї Дієсловії семикласники відвідали експозиції, пов'язані з дієсловом як частиною мови. Вони обирали експозицію і допомагали екскурсоводу, пані Ярині, розповідати про значення і форми дієслова, його морфологічні ознаки, синтаксичну роль.




Наступною зупинкою екскурсії став Будинок громади, адже дієслова у своїй країні є членами суспільства. Їх життя і діяльність координує Будинок громади. Команди допомагали голові громади розглянути звернення громадян Дієсловії.





"Ви знаходитеся в житловому масиві міста Дієсловія, де можете завітати в гості до будь-якої родини. Ця зупинка передбачає визначення роду дієслова", - таким було оголошення наступної зупинки автобуса.  Команди обирали сім'ю, до якої завітали в гості, і вправно розв'язували подані ними завдання.


Завітали учні і в лікарню, і в поліцію Дієсловії, де виконували завдання про творення дієслів, їх час і число, способи дієслова.




Семикласники до останнього боролися за перемогу, але першою виявилася команда "Українське слово " (Інна Рачинська, Віка Мельниченко, Олег Сінельник, Максим Товкач, Мар'яна Гринюк, Михайло Мотель). Переможці та учасники отримали солодкі подарунки. 

Коментарі

Популярні публікації